Βήματα για τη ζωή-Νοιάζομαι -βοηθώ.

Επιστολή
Αγαπητοί Γονείς,
Στο επόμενο μάθημα του Προγράμματος, θα συζητήσουμε για κάτι πολύ ενδιαφέρον!Τον τρόπο που μπορούμε να δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε προσφέροντας τη βοήθεια μας. Θα μιλήσουμε δηλαδή, για το πώς να δίνουμε, αλλά και για το πώς να ζητάμε βοήθεια.
Είναι πολύ σημαντική κοινωνική δεξιότητα να μάθουν τα παιδιά διάφορους τρόπους να δείχνουν ότι νοιάζονται, όπως και να ακούν, αλλά και να βοηθούν τους άλλους.
giving-candy-clipart
Γιατί δεν είναι μόνο οι πράξεις, αλλά και τα λόγια που μπορούν να βοηθήσουν, όταν οι φίλοι μας αισθάνονται άσχημα.
Με την επιδοκιμασία και τον έπαινο μπορείτε να ενθαρρύνετε και εσείς από την πλευρά σας την εκδήλωση φροντίδας και συμπόνιας από το παιδί σας προς τους άλλους. Λέγοντας του για παράδειγμα, «ήσουν πολύ καλός/η σήμερα που?» ή «ήταν πολύ ευγενικό από μέρους σου» ή «έδωσες μεγάλη χαρά στον/στην με την πράξη σου» βοηθάτε το παιδί σας όχι μόνο να αποκτήσει θετική εικόνα για τον εαυτό του, αλλά και να αναγνωρίσει και να εκτιμά και το ίδιο τις αρετές του.
Τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να ανταποκρίνονται με πολύ άμεσο τρόπο όταν αντιλαμβάνονται ότι οι άλλοι έχουν ανάγκες. Πρέπει, λοιπόν, να τα ενθαρρύνουμε, έστω και αν αυτό απαιτεί θυσίες από μέρους μας. Είναι πιθανό να χρειαστούν τη βοήθεια μας, για να σκεφθούν τον τρόπο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε προβλήματα που βλέπουν γύρω τους, όπως φτώχεια, ή ορφάνια. Εάν τα εμπιστευθούμε μπορούν να κάνουν εκπληκτικά πράγματα.
Δείξτε και εσείς από την πλευρά σας την φροντίδα και το ενδιαφέρον για το παιδί σας. Δείξτε του, όμως, και ότι νοιάζεστε και για τους λιγότερο τυχερούς σε αυτό τον κόσμο. Εάν εσείς από την πλευρά σας φροντίσετε να εμφυσήσετε στο παιδί σας την συμπόνια και την αγάπη για το συνάνθρωπο, τότε εκείνο θα μάθει να λαμβάνει υπόψη του και τα συναισθήματα των άλλων και να «έρχεται στη θέση τους». Αυτή η κοινωνική δεξιότητα θα το βοηθήσει όχι μόνο να αποβάλει τον εγωκεντρισμό και την πλεονεξία, αλλά και να προσπαθεί να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ ή μια ταινία που δείχνει παιδιά να υποφέρουν από φτώχεια, πείνα, ή αρρώστια, να το ρωτήσετε πως νιώθει και τι σκέφτεται ότι θα μπορούσε να κάνει, για να βοηθήσει. Δώστε του την ιδέα, αν δεν τη σκεφτεί μόνο του, να χαρίσει τα παιχνίδια που δε χρησιμοποιεί πια και τα παλιά του ρούχα που δεν του κάνουν σε κάποιο παιδί που έχει ανάγκη. Ρωτήστε το πώς φαντάζεται ότι θα νιώσει το παιδάκι που θα τα πάρει.
Υπάρχουν, επίσης, και πολλοί τρόποι με τους οποίους τα μικρά παιδιά μπορούν να προσφέρουν τη βοήθεια τους και στο σπίτι. mother-cooking-healthy-food-child-kitchen-21073647Παρόλο που στην αρχή, μέχρι δηλαδή να συνηθίσετε κάτι τέτοιο θα σας «τρώει» χρόνο, τα παιδιά θα αισθανθούν ότι είναι σημαντικά, αν τους αναθέσετε κάποιες δουλειές του σπιτιού. Άλλωστε, για να διατηρηθεί ένα σπίτι με παιδιά σε μια τάξη, πρέπει να βοηθούν όλοι. Το να κάνετε, λοιπόν, μαζί με το παιδί σας μια δουλειά μπορεί να αποδειχθεί τόσο πολύτιμο, όσο και η διδασκαλία. Εξάλλου, πολλές δουλειές μπορούν να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε εσείς και το παιδί σας να «συνεργάζεστε». Παρακάτω σας δίνουμε μερικές ιδέες:
?Απάντηση στο τηλέφωνο.
?Στρώσιμο του κρεβατιού του.
?Μαγείρεμα, ανακάτωμα, ζύμωμα: μόνο βέβαια αν δεν έχει να κάνει με θερμότητα ή με κοφτερά μαχαίρια.
child_cooking_with_mom cooking1003
 
 
 
 
?Ξεσκόνισμα: ξεσκονόπανα με φτερά με χερούλι είναι πολύ δημοφιλή στα παιδιά.
?Κηπουρική: σκάψιμο, ξερίζωμα των αγριόχορτων, πότισμα των φυτών.
 

gardening care with outdoor spade tool clipart

gardening care with outdoor spade tool clipart


 
?Ηλεκτρική σκούπα: μικρύνετε το μήκος του σωλήνα, εάν μπορείτε.mother-cooking-clipart-img_5369012b31259
?Πλύσιμο παραθύρων: τα χαμηλότερα για το παιδί σας, τα πάνω παράθυρα για εσάς.
?Διάλεγμα και δίπλωμα των στεγνών ρούχων: τακτοποίηση με βάση το χρώμα ή το οικογενειακό μέλος, ταίριασμα καλτσών, δίπλωμα πετσετών. Εάν μπορείτε, δώστε στο παιδί σας το δικό του καλάθι για να βάζει τα άπλυτα του.
A_Little_Girl_Helping_Her_Mom_With_The_Laundry_Royalty_Free_Clipart_Picture_081111-152599-360047
?Βοήθεια στα ψώνια από το μανάβη ή το σούπερ μάρκετ.
? Μάθετε το παιδί να βάζει πράγματα στο καλάθι σας για τα ψώνια και να τα τακτοποιεί μετά στο σπίτι: δημητριακά και προϊόντα είναι εύκολα στην τοποθέτηση, εφόσον τα αποθηκεύετε σε χαμηλού ύψους ντουλάπια
?Στέγνωμα των πιάτων: το να ξεχωρίζουν τα μαχαιροπήρουνα και τα πιάτα, είναι για τα παιδιά παιχνίδι.
?Στρώσιμο του τραπεζιού: αφήστε το παιδί να τοποθετήσει τις ειδικές βάσεις, εάν το φαγητό είναι καυτό.
?Πλύσιμο, ή καλύτερα ξέπλυμα των πιάτων που δεν σπάνε εύκολα: το χλιαρό νερό αποτελεί πηγή διασκέδασης για τα παιδιά.
Δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να ασχοληθεί με τις δουλειές του σπιτιού, θα διαπιστώσετε ότι όχι μόνο αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ ευχάριστη και για τους δύο σας, αλλά και ότι είναι πραγμα¬τικά ικανό να σας βοηθήσει. Επιπλέον, θα βοηθήσετε το παιδί να μάθει να σέβεται περισσότερο τη δουλειά των άλλων, αλλά και να γίνει περισσότερο αυτόνομο.
Με εκτίμηση

Loading

Leave a reply