Eίμαστε περήφανοι….Επιστολή

10482300-one-girl-and-one-boy-holding-trophy-Stock-Vector-trophy-winner-children
Επιστολή
Είμαστε περήφανοι
Αγαπητοί Γονείς,
Σήμερα, κατά τη διάρκεια της ώρας του Προγράμματος, μιλήσαμε για το πότε αισθανόμαστε περήφανοι για κάτι. Είπαμε ότι αισθανόμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας, όταν πιστεύουμε ότι κατορθώσαμε κάτι σημαντικό. Επίσης, αναφέραμε ότι μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι και για κάποιον άλλον, όταν και εκείνος έχει καταφέρει κάτι.
Είναι σημαντικό για τα παιδιά να βρίσκουν λόγους, για να αισθάνονται περήφανα για τον εαυτό τους, αλλά και να νιώθουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι, οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι δάσκαλοι τους αισθάνονται περήφανοι γι αυτά. Αυτό δρα ως ενισχυτής της αυτοεκτίμησής τους, η οποία, όπως ήδη έχουμε πει, έχει ζωτική σημασία όχι μόνο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, αλλά και για την σχολική τους πρόοδο. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που νιώθουν ότι έχουν το σεβασμό των ενηλίκων και των συνομηλίκων του περίγυρου τους και νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, είναι πιθανό να σημειώνουν καλύτερη σχολική επίδοση και κοινωνική προσαρμογή.
Αυτό που εσείς μπορείτε με κάθε ευκαιρία να κάνετε είναι να υποδεικνύετε στο παιδί σας τα στοιχεία του χαρακτήρα του και τις ικανότητες για τις οποίες πρέπει να είναι περήφανο, αλλά και να του λέτε παράλληλα πόσο περήφανοι είστε που τα καταφέρνει τόσο καλά και σε άλλου είδους πράγματα, στα οποία, πιθανώς κατά βάθος ίσως να πιστεύετε ότι θα μπορούσε να τα πάει και καλύτερα.
Για παράδειγμα, σκόπιμο είναι να εντοπίζετε περιστατικά για τα οποία μπορείτε να κάνετε τέτοιου είδους σχόλια:
Τα κατάφερες πολύ καλά μόνος σου! Είμαι περήφανος/η για σένα! Είμαι περήφανος/η για σένα που δεν το έβαλες κάτω και ξαναπροσπάθησες! Είμαι περήφανος/η για σένα που έκανες τέτοια πρόοδο! Νιώθω περήφανος/η για σένα όταν μου λες την αλήθεια.
Νιώθω περήφανος/η για σένα που ενώ κατά λάθος το έκανες αυτό, ζήτησες συγνώμη
Είμαι περήφανος/η για σένα που έδειξες ότι νοιάζεσαι.
Είμαι περήφανος/η για σένα που μοιράστηκες με την αδελφή σου το παιχνίδι σου.
Μην ξεχνάτε, κάθε φορά που λέτε στο παιδί σας ότι είστε περήφανος/η γι’ αυτό, να του εξηγείτε το λόγο.
Επίσης. μπορείτε να το ενθαρρύνετε αναθέτοντας καθήκοντα που γνωρίζετε ότι μπορεί να τα καταφέρει ή που το ίδιο νιώθει ότι τα κάνει καλά. Μερικές φορές, μπορείτε να βοηθήσετε πολύ αν αναθέσετε μια δραστηριότητα, που φαίνεται ότι δυσκολεύει το παιδί, σε μικρότερα κομμάτια.
Μερικές συμβουλές για να παρέχετε εμπειρίες επιτυχίας στο παιδί σας, είναι και οι εξής:
? Να του αναθέτετε αρχικά εύκολες εργασίες, και να προχωρείτε σταδιακά σε δυσκολότερες.
? Όταν το παιδί σας αγωνίζεται να κάνει κάτι. βοηθήστε το. χωρίς να ολοκληρώσετε εσείς αντί γι” αυτό, γιατί έτσι του στερείτε την εμπειρία της επιτυχούς ολοκλήρωσης.
? Δείξτε στο παιδί σας ότι εκτιμάτε την προσπάθεια και την επιμονή του.
? Όταν το παιδί αναστατώνεται, γιατί δεν μπορεί να καταφέρει κάτι, εξηγήστε του ότι μερικές φορές χρειάζεται χρόνος μέχρι να μάθουμε. Ενθαρρύνετε το λέγοντας του ότι την επόμενη φορά θα τα καταφέρει καλύτερα και προσφερθείτε να του δείξετε τον τρόπο όταν δείτε ότι είναι έτοιμο.
? Αφήστε το παιδί να κάνει λάθη, αλλά τονίστε του τα σημεία στα οποία τα πήγε καλά.
? Βοηθήστε το παιδί να αντιληφθεί τα ταλέντα του και τις ιδιαίτερες ικανότητες του. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, παραδείγματα από τις επιδόσεις του, θα το βοηθήσετε να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή του και να ανακαλύψει καινούργιες πτυχές του εαυτού του.
Μπορείτε, μάλιστα, και στο σπίτι να κάνετε μερικές δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν! Παροτρύνετε το παιδί σας να καταγράφει τα επιτεύγματα του σε κάθε τομέα, ώστε παρατηρεί την πρόοδο του και να αισθάνεται περήφανο για τον εαυτό του ενισχύοντας έτσι και την αυτοεκτίμησή του. Τέτοια επιτεύγματα μπορεί να είναι σωματικές κατακτήσεις (δέσιμο κορδονιών στα παπούτσια, ποδήλατο χωρίς ρόδες, κ.λπ), γνώσεις που αποκτήθηκαν (τραγούδια, ονομασίες, νέες λέξεις), αλλά και δεξιότητες, όπως διαχείριση θυμού και επίλυση προβλημάτων. Αυτό, μπορείτε να το κάνετε σε ένα όμορφο σημειωματάριο ή σε έναν ειδικό πίνσκα ανακοινώσεων. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να γράψει μόνο του, ζητήστε του να σας υπαγορεύει την κάθε φράση, όπως θέλει και γράψτε την εσείς.
Πολύ σημαντικό, ακόμη είναι να βοηθήσετε το παιδί να εκτιμήσει και το ίδιο τον εαυτό του. Έτσι, εκτός από το να εκφράσετε πόσο περήφανοι νιώθετε για κάποιο κατόρθωμα του μπορείτε να συμπληρώσετε: «Δεν είσαι και εσύ πολύ περήφανος/η που τα κατάφερες;»
Όταν τα παιδιά δέχονται επαίνους, μαθαίνουν το πραγματικό νόημα της εκτίμησης στο πρόσωπό τους, ενώ ενισχύεται η αίσθηση της προσωπικής τους αξίας και αξιοπρέπειας. Κάθε παιδί αξίζει να νιώσει έτσι και είναι δικό σας καθήκον, ως γονείς να δημιουργείτε στο παιδί σας αυτό το συναίσθημα. Άλλωστε, ο έπαινος δεν είναι ανάγκη πάντα να κερδίζεται με κόπο και τα μικρά παιδιά δεν χρειάζεται να προσπαθούν συνεχώς να βρίσκουν τρόπους να αποδείξουν την αξία τους, για να τα εκτιμήσουμε. Εξάλλου, τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε επαίνους, μαθαίνουν να τους δέχονται με αξιοπρέπεια και ευγνωμοσύνη, αντί για αμηχανία, έπαρση ή και άρνηση. Όταν εκτιμούμε και επαινούμε τα παιδιά, τα διδάσκουμε να εκτιμούν και να χαίρονται τον κόσμο γύρω τους.
Με εκτίμηση

Loading

Leave a reply