Μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας και να λέμε όχι όταν πρέπει.

Επιστολή
Μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας και να λέμε όχι όταν πρέπει.
Αγαπητοί Γονείς,
Την Πέμπτη στο μάθημα του προγράμματος «Βήματα για τη Ζωή» είπαμε πως το σώμα μας πολλές φορές μας ειδοποιεί για πράγματα που πρέπει ή όχι να δεχθούμε. Γι αυτό εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε να το «ακούμε».
Στην καθημερινή μας ζωή, δεχόμαστε μυριάδες αγγίγματα. Άλλα από αυτά είναι ευχάριστα, όπως για παράδειγμα το χάδι, το φιλί, το σφίξιμο του χεριού και η αγκαλιά,
images (8)
ενώ άλλα είναι δυσάρεστα, όπως το χαστούκι, η κλωτσιά, το σπρώξιμο, κ.ά.
images (7)
Στα ευχάριστα αγγίγματα «το σώμα μας λέει ΝΑΙ», ενώ στα δυσάρεστα «το σώμα μας λέει ΟΧΙ».Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να «ακούν» το σώμα τους, ώστε να αποφεύγουν τα δυσάρεστα που μπορεί κάποια στιγμή να έχουν και δυσάρεστα αποτελέσματα, για την ψυχική και συναισθηματική τους υγεία και ισορροπία, αλλά και για τη σωματική τους ασφάλεια.
Τα παιδιά, πρέπει όχι μόνο να μάθουν να λένε ΟΧΙ στα δυσάρεστα αγγίγματα, αλλά και να έχουν το δικαίωμα να αρνούνται, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως δεν θα φιλήσουν κάποιον που ήρθε για επίσκεψη. Αλλωστε, η δεξιότητα της άρνησης είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα που πρέπει να αρχίσει να κατακτιέται από την παιδική ακόμη ηλικία. Όταν ένα παιδί μεγαλώσει μαθαίνοντας να λέει μόνο «ναι», τότε πιθανόν θα δυσκολεύεται να πει «όχι» για όλη την υπόλοιπη ζωή του.Λάβετε υπόψη σας ότι το παιδί που σήμερα μαθαίνει να λέει μόνο «ναι» σε εσάς, που είστε τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του, αργότερα, στην εφηβεία, θα λέει «ναι» και στους φίλους κα: συνομήλικους του, αφού εκείνοι θα είναι τότε τα πιο σημαντικά γι
αυτό πρόσωπα. Αν αναλογιστείτε τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό («κακές» συναναστροφές, κακή διατροφή, χρήση καπνός και αλκοόλ ή ακόμα και ουσιών, κ.ά.), τότε, αυτό για το οποίο πρέπει να αναρωτηθείτε έγκαιρα είναι: Θέλετε να μεγαλώνετε υπάκουα ή σκεπτόμενα παιδιά;
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα που συζητήσαμε σήμερα είναι το θέμα της ασφάλειας, άλλα και πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τους ξένους. Μάθαμε ποιον άνθρωπο λέμε ξένο ή άγνωστο και είπαμε ότι ξένο λέμε κάποιον που δεν τον γνωρίζουμε προσωπικά, και κανένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουμε δεν μας τον έχει γνωρίσει (συστήσει).
bullying-20clipart-clipart_bully2-300x267
Είναι καλό και εσείς από τη δική σας πλευρά να συζητήσετε το θέμα αυτό, με τα παιδιά σας. βάζοντας κανόνες που είναι σημαντικοί για την υγεία και την ασφάλεια τους.
Στο επόμενο μάθημα τα παιδιά θα μάθουν τι πρέπει να κάνουν αν τύχει κάποτε να βρεθούν. σε κίνδυνο, ενώ δεν θα βρίσκεται κοντά τους κάποιος γνωστός ενήλικας. Θα πούμε ότι αν ποτέ τους συμβεί κάτι τέτοιο, τότε δεν πρέπει να διστάσουν να φωνάξουν δυνατά, καλώντας τους γύρω σε βοήθεια και ταυτόχρονα πρέπει να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο τρέχοντας.
Επίσης, στο επόμενο μάθημα θα εξηγήσουμε ότι όταν το σώμα μας μας λέει «ΟΧΙ», πρέπει και εμείς να το ακούσουμε και να πούμε «ΟΧΙ». Το «ΟΧΙ» πρέπει να μπορούμε να το πούμε όχι μόνο με λέξεις αλλά και με τη στάση του σώματος.
don't touch meΓια να μας πάρει δηλαδή κάποιος στα σοβαρά όταν λέμε «ΟΧΙ», πρέπει να του το πούμε και με το πρόσωπο και με τα μάτια, καθώς και με τον τόνο και  την ένταση της φωνής μας. Θυμηθείτε στο επόμενο μάθημα, να ρωτήσετε το παιδί σας γι’ αυτά που έμαθε και να του ζητήσετε να σας δείξει τον τρόπο που έμαθε να λέει «ΟΧΙ».  
Με εκτίμηση
Δείτε εδώ εκπαιδευτικά βίντεο της σειράς “Απλά πες όχι”
ΟΧΙ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ


ΠΡΟΣΟΧΗ ΞΕΝΕ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΣ


 

Loading

Leave a reply