Φιλοφρονήσεις και βοηθός

 

 

βοηθοσh

Αγαπητοί Γονείς, 

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της ώρας του Προγράμματος «Βήματα για τη ζωή», μάθαμε τι είναι η φιλοφρόνηση, αλλά και το πώς να κάνουμε φιλοφρονήσεις σε άλλους. Μιλήσαμε, επίσης, για τους διάφορους τύπους φιλοφρονήσεων που κάνουν οι άνθρωποι:

Για  την εμφάνισή τους, π.χ. «Ωραίο το χρώμα των μαλλιών σου!».

Για τα πράγματα που έχουν, π.χ. «Ωραίο το αυτοκινητάκι σου!».

Για τα πράγματα που κάνουν, π.χ. «Τραγουδάς πολύ ωραία!».

Πώς είναι οι άνθρωποι, π.χ. «Είσαι καλός φίλος!».

Πώς φέρονται, π.χ. «Είσαι πολύ καλός που μου έδωσες το παιχνίδι σου!».

Συζητήσαμε ακόμη γι’ αυτά που μπορούν να λένε οι άνθρωποι και, επομένως, και τα παιδιά, όταν κάποιος τους κάνει μια φιλοφρόνηση (π.χ. «ευχαριστώ», «ευχαριστώ που το πρόσεξες», «σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια», κ.λπ.).

Στην ηλικία αυτή που βρίσκονται τα παιδιά σας οι φιλοφρονήσεις είναι πολύ σημαντικές για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους. Το να τους επισημαίνουμε τα καλά στοιχεία τους, καθώς και το να τονίζουμε τις ικανότητες τους τη στιγμή που τις δείχνουν, τα παρακινεί να θέλουν και να προσπαθούν να επαναλαμβάνουν τέτοιου είδους «καλές» συμπεριφορές.

 Επίσης, σημαντικό είναι να μάθει το ίδιο το παιδί να κάνει και αυτό με τη σειρά του φιλοφρονήσεις. Γι’ αυτό το λόγο, ως εργασία στο σπίτι το παιδί σας θα πρέπει να κάνει μια φιλοφρόνηση σε όλα τα μέλη της οικογένειας σας. Παρακαλώ, συζητήστε αυτήν την «εργασία» μαζί του και βοηθήστε το, όπως εσείς νομίζετε.

Από την αρχή της χρονιάς , έχουμε καθιερώσει στην τάξη το Αστέρι της εβδομάδας. Όλα τα παιδιά θα γίνουν Αστέρια ένα κάθε εβδομάδα/

Στην τάξη θα έχουμε τη γωνιά του Αστεριού. Εκεί θα παρουσιάζονται κάποια σημαντικά πράγματα για το παιδί που θα είναι κάθε φορά Αστέρι, όπως:

Φωτογραφία του (ατομική, οικογενειακή, αλλά και φωτογραφίες του από δραστηριότητες που του/της αρέσει να κάνει, από τα αγαπημένα του πρόσωπα, φωτογραφία του καλύτερου φίλου του, εάν υπάρχει).

Αγαπημένες του ζωγραφιές.

Κάποιο αγαπημένο παιχνίδι του, τραγούδι ή παραμύθι (στη μητρική του γλώσσα, εάν δεν είναι η ελληνική).

Πληροφορίες ή κομμένες εικόνες από περιοδικά σε σχέση με τα χόμπυ του, τα ενδιαφέροντα του (αγαπημένη εκπομπή, ομάδα, χρώμα κ.λπ.), τις αγαπημένες του συνήθειες.

Γι’ αυτό το λόγο, σας παρακαλούμε, τη στιγμή που θα ενημερωθείτε  από το παιδί σας ότι θα είναι το επόμενο Αστέρι, να συνεργαστείτε μαζί μας, ώστε να του φτιάξουμε μια γωνιά  που θα το κάνει χαρούμενο και περήφανο. Στο τέλος της εβδομάδας, θα προσφέρουμε όλοι μαζί ένα βραβείο για το Αστέρι, που θα συνοδεύεται από κάποιες φιλοφρονήσεις. Θα είναι καλό κι εσείς στο σπίτι να κάνετε στο παιδί σας φιλοφρονήσεις.

Βεβαίως, οι έπαινοι, δεν πρέπει να δίνονται απλόχερα στα παιδιά χωρίς λόγο γιατί χάνουν την αξία τους και το παιδί παύει να παίρνει τη χαρά, αλλά και το μήνυμα που πρέπει. Είναι λοιπόν καλό να επιβραβεύετε και να επαινείτε το παιδί σας, για συγκεκριμένους λόγους αναφέροντας πάντα και το γεγονός που σας έκανε να το επαινέσετε.

Μια ενδεικτική λίστα των φιλοφρονήσεων που θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε ώστε να μάθουν να τις χρησιμοποιούν και τα παιδιά, είναι η εξής:

Ως προς την εμφάνιση

Είσαι πολύ όμορφος/η με αυτά τα ρούχα.

Τα μαλλιά σου είναι πολύ όμορφα έτσι χτενισμένα.

Έχεις ντυθεί πολύ όμορφα.

Ως προς τη συμπεριφορά του/της

Ήταν πολύ ευγενικό που μοιράστηκες τα παιχνίδια σου με τον/την??? που ήρθε να μας επισκεφθεί. Νομίζω ότι του/της άρεσε πολύ του/της               ???.. που έπαιξε μαζί σου!

Είχες πολύ καλή συμπεριφορά στην παιδική χαρά, δεν απομακρύνθηκες και ήρθες αμέσως όταν σε φώναξα. Είμαι περήφανος/η για σένα.

Ως προς τις ιδιότητες τον παιδιού

Έχεις πολύ καλές ιδέες.

Ήταν πολύ έξυπνο αυτό που σκέφτηκες.

Είσαι πολύ αγαπητός στους φίλους σου και είδες πόσο χαίρονται όταν σε συναντούν.

Τέλος, μην ξεχνάτε, πως σε καμία περίπτωση δεν βοηθάτε το παιδί σας συγκρίνοντας το με κάποιο άλλο. Για να το βοηθήσετε ουσιαστικά, συγκρίνετε τις επιδόσεις του με δικές του προηγούμενες επιδόσεις:

Είδες πόσο καλύτερα από τις προηγούμενες τα κατάφερες αυτή τη φορά;

Σήμερα στο τραπέζι είχες πιο ήρεμη συμπεριφορά από την προηγούμενη φορά. Μπράβο!

    Με εκτίμηση

   Οι Νηπιαγωγοί

                                                                                                                 

 

 

 

                                                                                                        

 

 

Loading

Leave a reply