Βήματα για τη ζωή -Εισαγωγική επιστολή

                       Βήματα για τη ζωή

                                cartoon-children-at-school

Αγαπητοί γονείς

Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, έχει ενταχθεί στη διδασκαλία μας ένα καινούργιο Πρόγραμμα, που ονομάζεται «Βήματα για τη ζωή». Το νέο αυτό Πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά του νηπιαγωγείου να αναπτύξουν καλύτερα τις δεξιότητες της σκέψης τους, να τα οδηγήσει σε ωριμότερους και πιο υπεύθυνους τρόπους συμπεριφοράς και να βελτιώσει τις επιδόσεις τους.

Η προσχολική περίοδος, είναι μία περίοδος, κατά την οποία τα παιδιά μαθαίνουν πολλά πράγ­ματα: Αποκτούν καινούργιες γνώσεις, αναπτύσσουν καινούργιες δεξιότητες, αλλά και υιοθετούν καινούργιες συμπεριφορές. Όλα αυτά θα συνοδεύουν τα παιδιά στην υπόλοιπη ζωή τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα καινούργια εφόδια που θα αποκτήσουν να είναι τέτοια που θα τα βοηθήσουν όχι μόνο στην επιβίωσή τους, αλλά και στην πλήρη συναισθηματική, κοινωνική και γνωστική τους ανάπτυξη.

Οι κυριότεροι στόχοι του Προγράμματος αυτού είναι:

Να ενδυναμώσει τα παιδιά, ώστε να χρησιμοποιούν τη σκέψη τους, για να ενεργούν υπεύ­θυνα και ώριμα.

Να ενισχύσει τα αισθήματά  τους για τον εαυτό τους βελτιώνοντας, κυρίως, την αυτοεκτίμησή τους.

Να τα μάθει να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τα δικά τους αλλά και των άλλων.

Να τα διδάξει τρόπους να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματα τους.

Να αυξήσει την ικανότητα τους, για να σκέφτονται και να λύνουν μόνα τους προβλήματα.

Όταν τα παιδιά μπορούν να σκέφτονται αυτόνομα, να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και να ενεργούν υπεύθυνα, τότε θα έχουν τα κίνητρα, θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες τους και θα προσπαθούν και θα επιμένουν, όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι γονείς είναι τα πιο σημαντικά πρότυπα ενός παιδιού, άρα και η πιο σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη του. Αυτό σημαίνει, πως η βοήθειά σας, για να μεταδώσουμε τη μάθηση στα παιδιά σας, είναι πολύτιμη. Όσο περισσότερο συνεργάζεστε και υποστηρίζετε το Πρόγραμμα αυτό, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να ενισχύετε και να στηρίζετε την προσπάθεια του παιδιού σας για την κατάκτηση των δεξιοτήτων που διδάσκεται στο νηπιαγωγείο.Η σωστή ενημέρωση θα σας βοηθήσει να συμμετέχετε στην εξέλιξή του. Γι’ αυτό το λόγο, μετά από κάποια μαθήματα θα λαμβάνετε επιστολές με πληροφορίες σχετικά με τις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες που μαθαίνει το παιδί σας στο σχολείο, καθώς και με ιδέες και υποδείξεις που μπορείτε να εφαρμόζετε και εσείς από την πλευρά σας στο σπίτι. Αυτές θα σας καθοδηγούν, για να μπορείτε να το βοηθήσετε να εσωτερικεύσει και να εξασκεί σωστά αυτές τις δεξιότητες. Η σειρά με την οποία διδάσκονται τα μαθήματα είναι σημαντική.

Προϋπόθεση για την διδασκαλία των επόμενων μαθημάτων είναι η αφομοίωση των προηγούμενων. Φροντίστε, ώστε το παιδί σας να μην κάνει απουσίες (κατά το δυνατόν) στις ημέρες διδασκαλίας του Προγράμματος, που θα είναι κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, σας παρακαλούμε  να μη διστάσετε να ρωτήσετε.

                                                                 Με εκτίμηση

                                                             Oι  Νηπιαγωγοί        

  

           

          

 

 

 

Loading

Leave a reply