Βήματα για τη ζωή ξανά!

Η αφίσα μας

DSCN1790

To ολοήμερο τμήμα θα εφαρμόσει φέτος τα Βήματα για τη Ζωή Είναι ένα πρόγραμμα ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων για το νηπιαγωγείο που έχει επιμεληθεί η Νάντια Κουρμούση και ο Βασίλης Κούτρας. Είναι επίσημο αξιολογημένο πρόγραμμα, ενταγμένο στο πρόγραμμα σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υποστηρίζεται από τον Ο.Κ.Α.Ν.Α και τη UNICEF Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινωνικοσυναισθηματικής μάθησηςκαι προαγωγής ψυχικής υγείας, που στόχο έχει:

-την καλλιέργεια και την ανάπτυξη δεξιοτήτων φιλίας, 

-την ανάπτυξη συνεργασίας και ικανότητας για συγκέντρωση προσοχής, 

-την καλλιέργεια αυτοεκτίμησης,

την αποφυγή θυματοποίησης, καθώς και λεκτικής και σωματικής επιθετικότητας,

-την ανάπτυξη ικανοτήτων αναγνώρισης και διαχείρισης συναισθημάτων,

-την ανάπτυξη ικανότητας επίλυσης προβλημάτων και

-την ανάπτυξη ενσυναίσθησης

Σκοπός και Στόχοι του Προγράμματος είναι:

? Να μάθουν τα παιδιά το «πως» και όχι το «τι» να σκέφτονται,
? Να αναπτύξουν τις ατομικές και κοινωνικές τους δεξιότητες, με έμφαση στη διαχείριση συναισθημάτων και στην επίλυση προβλημάτων.
? Να υιοθετήσουν τα παιδιά κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές,
? Να επιλέγουν να χρησιμοποιούν τις διδαγμένες δεξιότητες στις ανάλογες κοινωνικές περιστάσεις
? Να κάνουν εκτίμηση καταστάσεων και να προβαίνουν σε υλοποίηση της καλύτερης ιδέας για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Το υλικό του προγράμματος αποτελείται:
-Από το εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού
-3 γαντόκουκλες
– Το κουνελάκι της ησυχίας.
-Μάσκες συναισθημάτων και
-Εικόνες μαθημάτων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και παρουσιάζουν ιστορίες ανάλογες με τις εμπειρίες των παιδιών και αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και κατανόησης εννοιών.

Έναρξη του προγράμματος

Για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, το πρόγραμμα χρησιμοποιεί το αξίωμα του βοηθού.

Ο ¨Βοηθός¨, ένα παιδί το οποίο είναι το τιμώμενο πρόσωπο και  βοηθάει όπου χρειαστεί. Αφού φτιάξαμε τη γωνιά του βοηθού, φτιάχνουμε και τον πίνακα που θα αναρτάται το υλικό που θα φέρνει από το σπίτι του για να μας παρουσιάσει τον εαυτό του.

           Βοηθός θα γίνεται ένα παιδί κάθε βδομάδα μετά από κλήρωση που θα κάνει ο προηγούμενος βοηθός. Τα ονόματα των παιδιών βρίσκονται στο βάζο που λέει ¨Όχι¨. Έτσι η επιλογή είναι τυχαία και τα παιδιά δεν θα μπερδεύονται Ο βοηθός έχει και κάτι που θα τον διακρίνει? Φοράει μια κονκάρδα ή ένα καπέλο.

Επειδή, λοιπόν, ο βοηθός έχει πολύ σημαντικό ρόλο, βοηθάει σε ότι χρειάζεται για τη διδασκαλία του προγράμματος, στο τέλος της εβδομάδας του δίνουμε ένα βραβείο ή δίπλωμα,  και μια λίστα φιλοφρονήσεων, που αποτελεί και το βραβείο του βοηθού και μετά το τέλος της θητείας του το παίρνει σπίτι του.

Φιλοφρονήσεις

 Ενδεικτική λίστα φιλοφρονήσεων: Είσαι πολύ καλή που μας βοηθάς, είσαι πολύ ευγενική, σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τα παιχνίδια, είσαι πολύ όμορφος κ.αΌλες οι προηγούμενες δραστηριότητες αποτελούν την 

πρώτη ενότητα  του Προγράμματος, όπου αρχικά παρουσιάζονται ο τρόπος που πρέπει τα παιδιά να μάθουν να κάθονται στον κύκλο, οι δίκαιοι τρόποι για την επιλογή αρχηγού σε παιχνίδια, στη δημιουργία ζευγαριών και ομάδων και στην τήρηση της σειράς.
Δραστηριότητες που έχουν στόχο να βοηθήσουν στην ομαλή ένταξη των παιδιών  στη νέα κατάσταση, τη γνωριμία μεταξύ τους και τη στήριξη της δημιουργίας φιλικών σχέσεων

Οι γαντόκουκλες
Βασικό υλικό του προγράμματος, αποτελούν και οι γαντόκουκλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να εισάγουν αλλά και να επιδείξουν τον τρόπο χρήσης των εννοιών  και των δεξιοτήτων που  παρουσιάζονται  στα μαθήματΟι  ήρωες των σεναρίων του προγράμματοςείναι το ζωηρό βατραχάκι, Η Μελίτσια  η καμηλοπάρδαλ   και ο Γκίλμπο ο μικρός πίθηκος.Υπάρχει και το  κουνελάκι  της ησυχίας που με τη βοήθειά του τα παιδιά εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους. Κάθε παιδί που παίρνει το λόγο παίρνει στην αγκαλιά του το κουνελάκι.Πρέπει όμως να μιλάμε με ηρεμία γιατί το κουνελάκι μας είναι φοβιτσιάρικο Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τα συναισθήματα, και τη διαχείριση τους.Βασικές επιδιώξεις θα είναι  η ανάπτυξη της ικανότητας αναγνώρισης και διαχείρισης συναισθημάτωνη απόκτηση της ικανότητας άρνησης Η ικανότητα της αξίας της αυτοφροντίδας  και η  ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυναίσθησης.Τα συναισθήματα που πραγματεύεται το Πρόγραμμα είναι η χαρά, η λύπη, ο φόβος, ο θυμός, η εσωστρέφεια, η περηφάνια,η απογοήτευση, η αγάπη, το μίσος ,η ζήλεια, η ανυπομονησία, η αίσθηση της αδικίας.

 

 

 

Loading

Leave a reply