Ετήσιο Σχέδιο δράσης Αναβάθμιση Λειτουργίας και Εκσυγχρονισμός της Βιβλιοθήκης

Ένα από τα δύο ετήσια σχέδια δράσης που υλοποιούνται φέτος στο Νηπιαγωγείο μας , είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας και ο εκσυγχρονισμός της δανειστικής –και ευρύτερης – βιβλιοθήκης του σχολείου αλλά και η προώθηση της φιλαναγνωσίας. Μέσω του δανεισμού βιβλίων, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολλαπλά είδη λογοτεχνίας και καλλιεργείται η αναγνωστική τους δεξιότητα. Δεξιότητα απαραίτητη για την εξέλιξή τους και τη μετάβασή τους στο δημοτικό.Πρώτη μας ενέργεια ήταν η σημαντικότατη ανανέωση και  εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης με δωρεές.Ευχαριστούμε θερμά  το Ίδρυμα Μελά, τις εκδόσεις Συμμετρία, τις εκδόσεις Διόπτρα, τις εκδόσεις Ψυχογιός,τις εκδόσεις Διάπλαση  και τις εκδόσεις Πνοή για την προσφορά των βιβλίων τους.

-Όλα τα βιβλία της σχολικής μονάδας ελέγχθηκαν ως προς την κατάστασή τους και την καταλληλότητα (ως προς την ηλικία και το περιεχόμενο) και καταγράφηκαν στο αντίστοιχο βιβλίο Βιβλιοθήκης του σχολείου . Επιπροσθέτως, η δανειστική μας βιβλιοθήκη αναβαθμίστηκε με νέες κυκλοφορίες και οργανώθηκε με αρχείο τύπου excel για να παρατηρήσουμε τα ενδιαφέροντα των μαθητών μας. Τέλος, μετά τον Γενάρη του 2024, τα φύλλα εργασίας που συνοδεύουν τα βιβλία είναι εξατομικευμένα σύμφωνα με το θέμα του βιβλίου (και όπου υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό, το συμπεριλάβαμε) για την καλύτερη αξιοποίηση του βιβλίου από τους γονείς κατά την ανάγνωση.
Η επίσκεψη συγγραφέων στο σχολικό μας χώρο είναι η αφορμή για να γεννηθούν και να αναδειχθούν  νέοι συγγραφείς αλλά και να καλλιεργηθεί η υπομονή και η αλληλεπίδραση κατά τη μεγαλόφωνη ανάγνωση.Στις 5 Δεκεμβρίου 2023 μας επισκέφθηκε η συγγραφέας Ελίνα Σταμπουλή με το βιβλίο της «Φεβρωνία Παραφωνία μια φασαριόζα μαγισσούλα» όπου με τη διαδραστική της παρουσίασε ενθουσίασε τα παιδιά.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2023, η συγγραφέας Ντένια Πάτρα μας διάβασε τις «Ευχές στον ουρανό» από εκδόσεις Πνοή στο κλείσιμο του χριστουγεννιάτικου εργαστηρίου μας με τους γονείς. Ήταν μια εμπειρία-προσομοίωση των κανονικών βιβλιοπαρουσιάσεων όπου γονείς και παιδιά συμμετέχουν στην αφήγηση ενός βιβλίου, αλληλεπιδρούν με τη συγγραφέα και την ιστορία (το θέμα του βιβλίου ταίριαζε με τη δράση του δήμου Παιανίας όπου ζωγραφιές των παιδιών στολίζουν το δέντρο της πλατείας) αλλά και αγοράζουν το βιβλίο και περιμένουν τις αφιερώσεις τους (με τη βοήθεια του Συλλόγου γονέων).

Στις 12 Μαρτίου 2024 μας επισκέφθηκε η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη με το book party στο νησί του Ποτέ Ποτέ, όπου κλείσαμε το εργαστήριο δεξιοτήτων με θεματική «Φροντίζω το περιβάλλον – κλιματική αλλαγή» όπου το θέμα μας επεκτάθηκε ως προς την αξία της προσαρμοστικότητας

.

Μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς έχουμε προγραμματίσει κι άλλες αναγνωστικές συναντήσεις!Μείνετε συντονισμένοι!

 

Loading

Leave a reply