Διαχείριση της αναμονής-Επιστολή

Αγαπητοί γονείς,fa868de9dfd30944c4930cbbe10eb9e9
Σήμερα, κατά τη διάρκεια της ώρας του Προγράμματος μιλήσαμε για την αναμονή και για τους τρόπους διαχείρισης της.
Τα μικρά παιδιά είναι ανυπόμονα και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα καθώς είναι αρκετές οι φο­ρές που χρειάζεται να περιμένουν είτε στο σχολείο είτε και στο σπίτι: Περιμένουν τη σειρά τους για ένα παιχνίδι, περιμένουν στην ουρά, περιμένουν για το λεωφορείο, και περιμένουν για τους γονείς τους.
Η αναμονή αυτή μπορεί να φαίνεται εύκολη για μερικά παιδιά τα οποία είναι περισσότερο υπο­μονετικά και ήσυχα εκ φύσεως. Για κάποια άλλα παιδιά η αναμονή μπορεί να είναι πολύ σκληρή. Ενδέχεται να αναστατωθούν, να στενοχωρηθούν ή ακόμη και να ταραχθούν. Μπορούν, ωστόσο, να μάθουν τρόπους που θα τα βοηθήσουν να χειριστούν καλύτερα την αναμονή.
Στην τάξη τα παιδιά έχουν μάθει, όπως σας έχουμε γράψει και σε προηγούμενη επιστολή, τρό­μους, για να ηρεμούν. Έχουν εξασκηθεί στο να αναγνωρίζουν το πως νιώθουν τοποθετώντας τα χέρια τους πάνω στην κοιλίτσα τους. Στη συνέχεια, έχουν διδαχθεί, να επιλέγουν έναν από τους ακόλουθους τρόπους για να ηρεμούν:

  • Παίρνουν αναπνοές με την κοιλίτσα τους.
  • Μετρούν φωναχτά μέχρι το 10.
  • Σκέφτονται κάτι άλλο με το οποίο θα μπορούσαν να ασχοληθούν.

Εσείς μπορείτε να θυμίζετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί έναν από αυτούς τους τρόπους, για να ηρεμεί και στο σπίτι, όταν δυσκολεύεται να περιμένει.
Ένας άλλος τρόπος, για να βοηθήσετε το παιδί σας να χειριστεί την αναμονή την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να περιμένετε, είναι να σκεφθείτε και να βρείτε μαζί τρόπους με τους οποίους η αναμονή θα μπορούσε να γίνει πιο ευχάριστη και να κυλήσει με γρηγορότερους ρυθμούς. Για παράδειγμα: η αναμονή σε μια ουρά είναι μια καλή ευκαιρία να κουβεντιάσετε για το σχολείο ή για γεγονότα που δεν είχατε ακόμη προλάβει να συζητήσετε.
Κάποιοι ενήλικες μερικές φορές επιλέγουν αστείους τρόπους, για να διασκεδάζουν τα παιδιά τους. Μερικοί χτυπούν τα δάχτυλα τους με ρυθμό ή σιγοτραγουδούν τραγούδια. Εσείς ίσως προ­τιμήσετε να λύσετε αινίγματα, να κάνετε τεστ παρατήρησης του χώρου ή να παίξετε ένα παιχνίδι ερωτήσεων. Οι διαδρομές με το αυτοκίνητο μπορούν να γίνουν πολύ πιο ευχάριστες, όταν εφευ­ρίσκετε παιχνίδια, για να παίζετε στο δρόμο: παρακινείτε τα παιδιά να μετρούν τα φορτηγά, τα κόκκινα αυτοκίνητα, ή τα άσπρα σπίτια που βλέπουν.
Εάν το γνωρίζετε από πριν και μπορείτε να υπολογίσετε το χρόνο που θα χρειαστεί να περιμένετε με το παιδί σας  πάρτε μαζί σας κάτι για να ασχοληθεί, όπως μπογιές και χαρτί ή ένα βιβλίο που του αρέσει να του διαβάζετε.
Σ” αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι για τα παιδιά δεν είναι δύσκολες μόνο οι δυσάρε-
στες αναμονές. Τους είναι εξίσου δύσκολο να περιμένουν και για τα ευχάριστα πράγματα στη ζωή τους, όπως μια γιορτή ή ένα πάρτυ. Εσείς μπορείτε να τα βοηθήσετε όχι μόνο να απολαύσουν την περίοδο αναμονής, αλλά και να μάθουν από αυτή. Η προσδοκία τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αφορμή για να τους διδάξετε πράγματα για το πέρασμα του χρόνου και για τις έννοιες της ημέρας, της εβδομάδας και του μήνα. Ένα ημερολόγιο με κολλημένα χρωματιστά αυτοκόλλητα στις ξεχωριστές ημέρες, θα τα βοηθήσει στην κατανόηση των μονάδων του χρόνου. Καθώς οι ημέρες αυτές θα πλησιάζουν, η λαχτάρα των παιδιών μπορεί να μετατραπεί σε προθυμία για βοήθεια στην προετοιμασία, πράγμα που θα κάνει το γεγονός, όταν έρθει, ακόμα πιο ξεχωριστό: Για παράδειγμα, η κατασκευή Χριστουγεννιάτικων στολιδιών, γλυκών ή φαγητών, ή οι αγορές δώρων, είναι κάποια από τα πράγματα στα οποία τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν.
Ένας καλός τρόπος, για να εξασκήσετε τα παιδιά σας στην αναμονή, είναι να τους επιτρέπετε, όποτε αυτό είναι δυνατόν, να σας συνοδεύουν στο σούπερ μάρκετ, ή στην τράπεζα, ή σε υπηρεσίες, όπου χρειάζεται να περιμένετε στην ουρά ή να πάρετε αριθμό προτεραιότητας. Βάλτε τα παιδιά σας να πάρουν το χαρτάκι και να περιμένουν στην ουρά όσο εσείς θα τακτοποιείτε κάτι άλλο (πάντα σε απόσταση που να μπορείτε να τα επιβλέπετε). Με αυτό τον τρόπο θα τα βοηθήσετε να αντιληφθούν πόσο ωφέλιμο είναι να ξέρεις να περιμένεις και ότι η αναμονή συμβάλλει και στο δικό μας, αλλά και στο κοινό καλό.
.                                                                                                                                                 Με εκτίμηση
Ένα πολύ όμορφο βιβλιαράκι  μας έφερε σήμερα η Ελένη στο νηπιαγωγείο! Το βιβλίο ΝΙΩΘΩ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ!niwthw-anupomonisis της συγγραφέως Joy Berry η οποία είναι εκπαιδευτικός και σύμβουλος γονέων, και  ασχολείται με την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Τα βιβλία της, γραμμένα με χιούμορ αλλά και ωριμότητα, βοηθούν τα μικρά παιδιά να χειρίζονται δύσκολες προσωπικές καταστάσεις, να αναλαμβάνουν ευθύνες και να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη ζωή.
 

Loading

Leave a reply